Skattelistene – en evigvarende, demokratisk tradisjon?

Published by: 0

skattelister penger

Norge har lange tradisjoner når det gjelder offentliggjøring av skattelistene. Faktisk må vi helt tilbake til omkring midten av 1800-tallet for å finne starten på disse tradisjonene. Det har vært noen endringer oppgjennom årene, og en av dem mest markante finner vi tilbake til 2014. Fra og med det året ble det nemlig en radikal endring for folk flest.

Har lenge vært digital

Siden 2001 har det vært mulig å lete i skattelistene på internett. Listene har blitt brukt til både statistikk og annen informasjon. Men, i 2014 ble det en stor endring. Det ble nemlig ikke mulig lengre for folk å søke anonymt i listene. Dette gjorde at mange kviet seg med å søke i listene, fordi man ikke ønsket å legge igjen sensitiv informasjon om seg selv når man hadde søkt. Hvis man benytter seg av skatteetatens egne sider, så vil nemlig navn, fødselsår, bostedet ditt og tidspunktet du søkte på være synlig. Det har også kommet en aldersgrense på 16 år. Attpåtil får man ikke søke mer enn 500 ganger hver måned.

Men, for alle som ønsker å forbli anonyme når de søker i skattelistene, så har det kommet noe helt nytt. Det fins nemlig muligheter for å søke anonymt likevel! Dette gjøres via ulike nettsteder som tilbyr dette.

Man kan søke anonymt i skattelistene

Å søke i skattelistene anonymt er svært enkelt. Det er bare å følge de enkle instruksene, så finner du alt du lurer på. Man kan dermed boltre seg i listene, uten at noe vil være synlig.

Det er greit å ha i bakhodet at man ikke får et komplett bilde av folks økonomi i skattelistene. I listene som vi har i Norge, så er det nettotall på inntekt og formue etter at alle fradrag er fratrukket man finner. Man vil også finne ut hva personer har betalt i skatt.

Selv om det ble endringer i 2014 på skatteetatens egne nettsider, så kan hvem som helst den dag i dag søke helt anonymt i listene. Dette gjøres enkelt med et par tastetrykk. Følg instruksene, og vipps, så har du listene foran deg. Og husk – du kan søke på hvilket navn som helst. Her er det ingen begrensinger. Dette er også skrevet om på org-nlh.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *